Järfälla Spelmän med Hopslaget dansgrupp

Järfälla Spelmän

Järfälla Spelmän

Hopslaget

Föreningen Järfälla Spelmän bildades 2011 och har 79 medlemmar. Merparten spelar nyckelharpa eller fiol, men även instrument som dragspel, klarinett, munspel, cittra, gitarr, mandolin och kontrabas finns representerade.

Eftersom vi saknar gamla låtar från Järfälla så har vi skapat våra egna. Vår gemensamma låtskatt är resultatet av en folkmusikinventering och låtar fortsätter att strömma in. Föreningens syfte är att sprida kännedom och kunskap om folklig musik och dans och särskilt värna och utveckla Järfällatraditionen inom dessa områden.

 

HOPSLAGET DANSGRUPP

Vi tycker själva att dans är roligt och försöker därför sprida vår dansglädje till andra genom sceniskt anpassade uppvisningar. Vi är 16 erfarna folkdansare som tillsammans med vår spelman, riksspelmannen Leif Johansson, tar fram dansprogram för scen.

Hopslaget

 

Vi hämtar vår inspiration från gammeldans, polskor, folkdans och folkmusik.

Vi är måna om att bevara de traditionella danserna i sitt ursprungliga skick medan vi gärna på ett lekfullt sätt gör om turerna i de komponerade folkdanserna. Hopslaget bildades oktober 1988 och har sitt kansli i Sundbyberg.

Spara