Peter ”Puma” Hedlund och Perry Stenbäck

Riksspelman och Guldspelman Peter ”Puma” Hedlund

Riksspelman och Guldspelman Peter ”Puma” Hedlund

Riksspelman och Guldspelman Peter ”Puma” Hedlund anses av många idag vara Sveriges främste spelman på kromatisk nyckelharpa. Som tonåring 1975 erhöll Peter Zornmärket i silver, för ”Traditionsmedvetet spel av upplandslåtar på nyckelharpa” och kan sedan dess titulera sig Riksspelman.

Hans musik är ett praktexempel på kontinuitet, en obruten tradition som länkar samman gårdag med nutid och framtid. Nyckelharpa spelar Peter för att det är roligt, det är svaret du får om du frågar honom. Peters exakta spel karaktäriseras av djupa, kraftiga toner, kaskader av utsmyckningar och det bestående intrycket av att det är fler än en ensam man som spelar.
 
Hans ton påminner oss om äldre tider, med full rätt, tonen kommer från de gamla mästarna han lyssnat till och spelat med, i första hand inspiratören och spelkamraten, den legendariske Eric Sahlström.

 

 

 

 

 

 

 

 

Perry Stenbäck

Perry Stenbäck är gitarrist, sångare, kompositör och multi-instrumentalist. Han har även tilldelats en Grammy.

Perry specialiserar sig på Blues-relaterade genrer, traditionell folkmusik och rootsmusik och har spelat allt från klassiskt och jazz till country och hårdrock.  Han är utbildad med en magisterexamen på RMC Copenhagen, Danmark, 1999.

Perry är en eftertraktad musiker och har deltagit på mer än 150 skivor, varav många har blivit nominerade / tilldelade danska Grammys (DMA).  Han fick själv ett dansk musikpris / folk (Grammy) 2009 som ”Instrumentalist of the Year” och blev framröstad som nummer två i ”Ekstra Bladets” läsarundersökning: ”Bästa gitarrspelare i Danmark, 2010.”

Några av de mer kända framträdanden som han uppträtt och uppträder med inkluderar Sebastian, Allan Olsen, Erann DD, Puma Hedlund, Rory Ellis & The Devils right hand och Stine Michel.