Tysk, Bergman och Täpp

Riksspelman Täpp-Jenny Nylander
Foto: Thomas Fahlander

2012 tilldelades Täpp Jenny Nylander Zornmärket i silver och därmed kan titulera sig riksspelman.

Jenny Bergman Högberg
Foto: Thomas Fahlander

Jenny började i musikskola som sexåring med suzukimetoden på klassisk musik, men folkmusiken var också med redan från början. Efter att ha lyssnat på inspelningar med Päkkos Gustaf och Ole Hjorth blev Jenny fascinerad av Oles stämmor, som hon lärde sig spela till och har sedan utvecklat sitt stämspel tillsammans med systern Ida. Hon har också inspirerats av Pål Olles häftiga stämmor.

Täpp Jenny Nylander har spelat fiol sedan barnsben tillsammans med Jenny Bergman Högberg. Både två kommer från Gärdsjö utanför Rättvik. Tillsammans med Täpp Ida Almlöf utgör de gruppen Gässbikôllor, som betyder Gärdsjöflickorna på rättviksmål.

Jenny Bergman Högberg började spela fiol när hon var sex år gammal. Hon spelade i olika fiolgrupper som ung och i tonåren började hon spela för Päkkos Gustaf från Bingsjö. Idag spelar hon i gruppen Gässbikôllor, Värsta brudarna eller med sin man Henning Högberg. Jennys tradition är melodier från Bingsjö och Rättvik. Hon spelar med en frenetisk touch men är fortfarande mjuk och distinkt. Hon anlitas ofta som instruktör, dansmusiker eller till konserter.

 

 

Emma Tysk

Efter två år på Musikkonservatoriet i Falun gick Emma Tysk direkt vidare till musikhögskolan i Stockholm, där hon blev utbytesstudent i Oslo under det fjärde året och den framstående violaläraren Lars-Anders Tomter ordnade så att hon fick ytterligare en påbyggnadstermin i Warszawa på European Mozart Academy.

Johanna Tysk

 

Johanna Tysk är violinist i Dalasinfoniettan sedan 1993. Hon är en skicklig konsertmusiker, van vid exakthet, tycker inte om gammaldags oprecisa “blå” toner i gruppspelet utan håller på rent spel. Johanna har spelat sedan hon var sju år gammal.