ENE

ENE består av Elin Anderzon, Edward Anderzon och Niklas Willén och spelar svensk folkmusik. ENE:s målsättning är att musiken skall vara rolig att dansa till, rolig att lyssna på och rolig att spela.

Elin Anderzon

Elin Anderzon är född 1980 och har växt upp i Upplands-Väsby. Redan som tvååring ville Elin spela nyckelharpa, men fick beskedet att hon fick vänta på att armarna skulle bli långa nog. Istället fick Elin en fiol av sina föräldrar, men hon blev arg och den gick sönder av någon underlig anledning… 

Tio år senare började Elin spela nyckelharpa på allvar med Ann-Christine Granfors, vars far Ole även tillverkade hennes första egna harpa, nr 18. Sedan Elin började spela nyckelharpa har hon fått flera stipendier och blev 2004 riksspelman på nyckelharpa ”För traditionsrikt och klangfullt spel av upplandslåtar på nyckelharpa”.

 

Edward Anderzon

Edward Anderzon, som är en ”glad sörmlänning med Östgötska anor”, föddes 1972 i Katrineholm. Han ville spela nyckelharpa i årskurs tre när det var dags att välja instrument till musikskolan, men de hade inga lärare på det instrumentet så det fick lov att bli fiol några terminer tills de hittade en lärare. Under sin ungdom spelade Edward i spelmanslag och fick tidigt lära sig både samspel såväl som spel till dans. Efter flera års studier i musik arbetar han idag som pedagog på fiol och nyckelharpa. År 2003 blev Edward riksspelman på fiol ”För dansant och stilmedvetet spel av låtar från Södermanland. ”

När Elin och Edward marknadsförde sin nya CD på Österbystämman 2005 träffade de Niklas Willén som råkade gå förbi med sin kontrabas. De frågade om han ville vara med och spela till dans och det slutade med att de bildade ENE.

 

Niklas Willén

Niklas Willén är född 1984 och är uppväxt i Grillby utanför Enköping. Han började spela trumpet i tredje årskurs men ledsnade efter ett par år och började spela elgitarr, som många andra tonåringar. På gymnasiet lärde han sig även att spela elbas och lärde sig så småningom kontrabas och nyckelharpa. När Niklas träffade Elin och Edward spelade han kontrabas men har numera även en 12-strängad Seagull att växla med.

 

 

ENE:s hemsida