J.P. Nyströms

J.P. Nyströms repertoar består till stor del av instrumental folkmusik och visor, såväl folkliga som egenkomponerade. Gruppen bildades i Malmberget 1977. De spelade traditionella låtar och visor från Norrbotten och deras kännetecken var en gammal tramporgel av märket JP Nyströms.

Målet var att skapa ett folkmusikband som spelade traditionell musik från Norrbotten med tramporgel och fioler som grund i traditionell norrbottnisk sättning. Repertoaren fick de från inspelningar av traditionsbärare runt om i Norrbotten. Människor de mött och lyssnat på, spelat in och dokumenterat. Förutom tramporgeln använder sig gruppen av fioler, durspel, bas, gitarr och flöjter samt då och då sång. Både musik och texter är präglade av den norrbottniska, tornedalskt präglade kulturen. Ibland sjunger de även på tornedalsfinska.

Efter fyra decennier tillsammans fortsätter samma pojkar, män och gubbar envist att spela den musik som grep dem redan som barn och som sedan stakade ut livet. JP Nyströms har gett över 2000 liveföreställningar och turnérat över hela världen. Första giget var på biblioteket i Malmberget, men nu är de inne på sin femte orkesterbuss och har kört sammanlagt arton varv runt jorden till olika spelningar runt om i Europa. Bara i Nordamerika har man hunnit med 78 spelningar.

De har spelat i massor av TV- och radioprogram, i mängder av konserthus och hundratals bygdegårdar. Stockholms slott, Stockholms konserthus, Stockholms Kulturhus, Riksdagshuset, Cirkus, Dramaten, Dansens Hus, Berns Salonger.

Tillsammans med Cullbergbaletten turnerade de stötvis över Europa i tio år tack vare Mats Eks balett ”På Norrbotten” I samarbete med Norrbottens kammarorkester och dirigenterna Petter Sundkvist och Hans Ek gjorde de turnén och skivan ”Norrbotten Rhapsody.

JP Nyströms orkester är fortfarande Göran Eriksson, Markus Falck, Svante Lindqvist, Mats Olausson och den ständige gästartisten Ulf B Jonsson. Du kommer att möta samma gubbar, nästan samma musik, men du kommer att få nya insikter!

Nu börjas det!

 

J.P. Nyströms Facebook-sida