Medverkande 2021

Jeanett och Peter Rousu 

Foto Jeanette Harken, Studio Apelsin

För den som är känslig för samspelet musiker emellan så är denna konstellation en upplevelse! Att i över 20 år få leva ihop, repetera, spela in och konsertera tillsammans gör något speciellt med musiken. Den blir till en sirlig hopflätning av toner som livet självt!

Här bjuder duon Rousu på dansmusiken från föreställningen ”Zorns folkmusik” där konstnären Anders Zorns skapande presenteras utifrån hans förhållande till den svenska folkmusiken. ”Zorns folkmusik” var ursprungligen en föreställning beställd till Anders Zorns 150-årsjubileum där varje låt blir sammankopplad med en tavla eller en anekdot ur den kände konstnärens liv.

Konserten blev senare en bok som nu i augusti 2021 också släpps som skiva. I förordet till boken skriver Jeanett: ”…Den här boken är inte ett porträtt av konstnären Anders Zorn. Ej heller sekelskiftets Mora eller spelmännen från trakten. Denna bok ska försöka återge relationer. Relationer mellan Anders Zorn och de låtar man idag, hundra år senare, vet att han lyssnade till, älskade och själv utövade…”

Här bjuds lyssnarna på musiken från föreställningen med låtar efter Zorns favoritspelmän och som dansats till i Zorns fiskarstuga Gopsmor.

Jeanett Walerholt Rousu spelar traditionell och egenkomponerad folkmusik med inspiration från både svensk folkmusik- och barockmusik. Uppvuxen i den småländska myllan ligger de snirkliga slängpolskorna – lika murrigt gröna som de småländska skogarna – närmast hjärtat.
Intresset att utforska nya kreativa marker är en drivkraft som tar henne med på projekt som sträcker sig dels över olika konstnärliga genrer – musik, bokskrivande, design, foto – men också över olika musikgenrer – kyrkomusik – folkmusik – barockmusik – fäbodmusik.

Peter Rousu
Musikaliskt sett har ackorden varit det som fångat uppmärksamheten och ett av de tidigaste paralyserande musikaliska minnena var Jean-Michelle Jarre’s ”Oxygene”. Denna skiva blev startskottet för musiken som bärare av något större, -en annan större värld. Reggaen kom tidigt också i barndomen och Bob Marley’s varma och lugna sväng var som en musikalisk fadersgestalt som gav känslan av att det ordnar sig. -Alltid. Dessa komponenter i det musikaliska DNA:t ledde vidare sen till jazzen och senare folkmusiken. Efter musikhögskolestudierna på KMH i mitten av 90-talet, där det blev en examen i jazz, elbas och pedagogik, har det spelats i nästan alla upptänkliga sammanhang. Mestadels som basist men mer och mer också som gitarrist. Som pedagog har Peter jobbat i över 20 år på gymnasier, folkhögskolor och med lärarfortbildning. Sen juni 2019 helt frilansansbasis.

Jeanett Rousu – fiol, viola d’amore och sopransaxofon
Peter Rousu – gitarr

Länk till Jeanett och Peter Rousus egen webbsida

Jeanett och Peter Rousus framförande på Svenska Folkdansringens Dans- och spelmansstämma 14 augusti 2021

 

 

Ad Hoc-orkestern 
Ad Hoc-orkestern är ett ystert gäng som spelar pigga låtar, gärna lite fortare och lustigare än nöden kräver. Huvudfokus i låtvalet är svenska folkmusiklåtar varstans ifrån, många egenkomponerade, med lite utflykter åt tradjazz, irländskt och finskt. Med banjo, bas, fioler och dragspel försöker vi glädja de kultisdansgäng vi spelar för så gott vi kan.

Medverkande:
Stefan Månsson, Andreas Svensson, BG Augustini, Kajsa Zetterlund, Sten Lindstrand, Karin Gustavsson

Länk till Ad Hoc-orkesterns webbsida

Ad Hoc-orkesterns framförande på Svenska Folkdansringens Dans- och spelmansstämma 14 augusti 2021

 

 

Fotograf Kristin Lidell

Mats Edén
Med fast förankring i värmländsk folkmusiktradition spelar Mats Edén för oss på hardingfela och viola d’amour.

Mats förärades Zorns guldmärke som riksspelman 2019, för sina gärningar som ”synnerligen framstående traditionsbärare”.

Länk till Mats Edéns egen webbsida

 

 

 

 

Mats Edéns framförande på Svenska Folkdansringens Dans- och spelmansstämma 14 augusti 2021

 

 

Elvings Spelmanskapell 
Ibland flyter floder ihop, bildar något större och kanske komplexare men ändå omedelbart vackert och fullt begripligt, omöjligt att värja sig inför. Precis så är Elvings Spelmanskapell!

Gruppens ljudlandskap är välbekant och på samma gång nyskapande. Här finns tradition och drösvis av meriterat kunnande. Men ändå alltid underordnat ögonblickets spelglädje, lusten till oväntade harmonier, lyckliga fiolstämmor och djävulskt smittande ”refränger”. Och ja, man kan faktiskt tala om refränger även i folkmusiksammanhang. Om vad som gör en låt just – ”bra”. Benny Andersson vet. Orsa Spelmän likaså. Precis som Elvings. Det är ingen slump att de vunnit låt-SM. Att få ett exakt svar på frågan ”hur gör man” går dock inte. Det bara finns där. Samtliga medlemmar bidrar till helheten, komponerar och arrangerar. Men i grunden handlar allt såklart om personkemi, om bakgrunder, temperament, instrumentmöten, kanske rentav tillfälligheter – innehållet i de skilda vatten som då och då lyckligt flyter samman i något större, till något särpräglat och unikt, samtidigt hemtamt och förtroligt.

Elvings spelmanskapell är:
Lars-Göran Weinberg: dragspel/durspel, cittra, munspel,
Ann Elving: fiol (”gör kluriga stämmor som ger våra låtar karaktär”)
Staffan Lindfors: bas och gitarr (Östen med resten, Sofia Karlsson m fl)
Leif Elving: fiol (kapellmästare)

Länk till Elvings spelmanskapells Facebooksida

Elvings spelmanskapells framförande på Svenska Folkdansringens Dans- och spelmansstämma 14 augusti 2021

 

 

Northern Resonance 
I strävan efter det innersta uttrycket kombineras de unika egenskaperna av viola d’amoren, hardangerfelan och nyckelharpan. Northern Resonance är mötet där instrumentens potential och traditionernas gränser utmanas för att bryta ny musikalisk mark.

Medverkande:
Anna Ekborg
Jerker Hans-Ers
Petrus Dillner

Länk till Northern Resonances egen webbsida

 

 

 

Northern Resonances framförande på Svenska Folkdansringens Dans- och spelmansstämma 14 augusti 2021

 

 

Bonusmaterial – BLOOPERS

Vi avslutar med lite Bloopers från när vi spelade in presentationerna i Kungsträdgården till Svenska Folkdansringens Dans- och spelmansstämma 2021. Tack för att ni har tittat och mycket nöje!