Supernova

Supernova
Fotograf Jeanette Walerholt Rousu

Supernova består av Patrik Andersson på hardingfela/fiol och Peter Rousu på gitarr och är en duo som sätter leken i centrum! Samspel, lyhördhet och sväng i en ständigt pågående katt och råtta-lek där sound, dynamik och temperament varieras i det oändliga. 

Supernova heter projektet och skivan kom 2015. Den sålde slut tämligen omgående, fantastiskt nog. Det finns nya att köpa här.

Peter Rousu är gitarrist, basist, improvisatör, kompositör och allmän musikalisk mångsysslare, som har spelat med många namnkunniga artister i allehanda genrer.

Under senare år har han mer och mer intresserat sig för folk- och världsmusik. Särskilt gärna framträder han i små sättningar där hans infallsrika ackompanjemang kan röra sig obehindrat bland barockmotstämmor och jazzharmonik.

Så har han exempelvis gjort (hittills) fyra kritikerrosade skivor med folkmusiktrion Fatang. Två skivor med duon Jeanette & Peter. I det civila kompletterar han frilansmusicerandet med undervisning i musikämnen på Rytmus Borlänge och Sjöviks folkhögskola. 

Patrik Andersson är en av landets främsta fiolspelmän, även han med flera skivproduktioner i bagaget. Han står med stadiga ben på den traditionella svenska och norska folkmusikens jord (fiollåtarna hämtas främst från Sörmland och Östergötland) men han har inget emot att låta samma ben bära honom till mer avlägsna trakter.

Patrik har bland annat gjort sig känd för sitt speciella dynamiska och rytmiskt växlande spel. Ett vitalt växelspel, som ömsom följer och ömsom driver, något som gjort honom till en eftertraktad spelman på danskurser och danskvällar.

Patrik spelar också tillsammans med den högt välrenommerade norska fiol- och hardinfelespelmannen Vegar Vårdal. Till vardags är han verksamhetsledare för Sveriges Spelmäns Riksförbund och frilansmusiker.