Medverkande 2023

BENGAN OCH ALLAN JANSON

Bengan Janson
Kännetecknande för Bengans konserter är humor, ett närmast osannolikt musikaliskt sväng och en nära kontakt med sin publik.

Tangentekvilibristen från Leksand har synts på landets scener i över 30 år. Med hänsynslös lust ger han sig in i visan, folkmusikens, jazzens och musikkomikens värld.

En och annan Allan Edwall-låt får ofta komma med upp på scenen, varvat med anekdoter och minne från alla musikaliska samarbeten han har haft under åren.

Bengan har gjort otaliga TV och radioprogram under åren, bland annat caféprogram och allsång på Skansen i SVT samt som körledare i Körslaget. 2021 sågs han på Nobelceremonin tillsammans med Anne-Sofie von Otter och Philharmonin i Stockholm, 2019 fick han en Grammis i kategorin Folkmusik, 2020 erhöll han Monika Z stipendiet och 2021 fick han KaRAMELodikt-stipendiet.

Allan Janson
har en extraordinär musikalisk begåvning och spås en lysande framtid inom yrket. Har redan vid 14 års ålder erhållit två musikstipendier, bland annat Sälen Music Award.

2020 framträdde han med pappa på Allsång på Skansen i SVT. Allan studerar redan nu i unga år på musik-konservatoriet i Falun. Än så länge är pappa Bengan idolen…

Spelningen präglas av värme och ekvilibrism. Både kända och mer okända folkmusiklåtar framförs av en familj som älskar musiken och att spela tillsammans för en publik som är med på noterna.

Fotografer: Hasse Linden och Emrik Jansson


FOLK ALL-IN BAND

Folk All-in Band (FAB) är storbandsversionen av traditionell folkmusik i fullt ställ.

Ett mäktigt rytmiskt samspel och stråkar i pardans med en svetsande brassektion får klassiska folklåtar att kännas som om de spelas på riktigt för första gången.

Ett dreamteam av svensk folkmusik-talang. Arrangemangen skrivs av primus motor Karl-Johan Ankarblom – som till vardags är en av Sveriges mest efterfrågade orkesterarrangörer. I FAB får han förena sin bakgrund i folkmusiken med orkesterkunskaperna.

FAB nytolkar traditionen och resultatet är ett festivaldansgolv som fullkomligen kokar och en spelmansfest du sent ska glömma!

Fotograf: B Dahrén


ELLINOR FRITZ

Riksspelmannen Ellinor Fritz är född och uppvuxen i Hedemora i Dalarna och utsågs till riksspelman 2011 med motiveringen ”för stilfullt och dansant spel på låtar från Dala-Floda”.

Under de senaste 15 åren har Ellinor givit framträdanden både inom och utanför Sveriges gränser, såsom flera europeiska länder, Kina och USA och ger numera återkommande kurser och workshops runt om i Stockholm.

Som folkmusiker har Ellinor kunnat ses i RESiDANS-föreställningen ”Karmer kring blå” som turnerade runt i Sverige 2013, hon har spelat in filmmusik, är återkommande som spelman på Skansen och har släppt två album med sin stråkduo Ellinor & Leonor.

Som solospelman har Ellinor framförallt specialiserat sig på en repertoar från sina hemtrakter i södra Dalarna där hon har sina folkmusikaliska rötter.

Fotograf: Patrik Persson


LEFFES SVÄNGGÄNG

Leffes Svänggäng bildades på Skansen för ett antal år sedan, då frågan kom om att spela till gammeldansen under sommaren. Leif Johansson, riksspelman och Skansenspelman sedan 1983, samlade då några goda spelmän omkring sig och Leffes Svänggäng var bildat.

Medlemmarna har skiftat genom åren, men sättningen på tre fioler, dragspel och bas har aldrig förändrats.

Vi kan utlova svängig gammaldansmusik samt en och annan polska från vårt avlånga land.

Välkomna!


TOBIAS MED VÄNNER

Med ursprung från Skåne, Stockholm & Västmanland enas Anna, Anette, Bengt och Tobias i energin från det fantastiska med att spela till dans.

Vår repertoar är från hela Sverige, med fokus på bara svängiga låtar såklart. Vi bjuder även på nyskriven musik.


TENSTA FOLKDANSLAG

Tensta Folkdanslag bildades 1949 och är hemmahörande i Vattholma norr om Uppsala.

Allt sedan starten för snart 75 år sedan har folkdanslaget varit en viktig och framgångsrik del av svensk folkdans- och folkmusikkultur.

Glädje, gemenskap och ett positivt tänkande är faktorer som är och har varit folkdanslagets framgångsfaktor. Redan som 4-5-åring kan man starta sin folkdanskarriär i Tensta och föreningen har dels ett aktivt vuxenlag dels en stor barn- och ungdomsverksamhet.

Under årens lopp har folkdanslaget gjort resor till olika länder i Europa, deltagit och skördat framgång i flera danstävlingar som Snörakan där vi också stått som arrangör och Hälsingehambon. Vi har även arrangerat olika evenemang som Zornveckan 2010 och olika dans och musikföreställningar. Vår senaste show ”Ett litet blått paket” spelades 2019 på ett utsålt Uppsala Konsert och Kongress.


FOLKDANSGILLET KEDJANS KÖR FOLKPUST

Folkdansgillet Kedjans kör, Folkpust, startade 1981. Från starten var det ett 10-tal medlemmar i gruppen men under åren som gått har fler och fler medlemmar kommit till och vi räknar idag till närmare 25 mer eller mindre aktiva sångare.

Folkpust har specialiserat sig på att framförallt sjunga svensk folkmusik a cappella. En hel del av sångerna har sitt ursprung i spelmansmusiken och då trallar man polskor eller rent av härmar fiolens läten.

Under Dans- och spelmansstämman 2023 sjunger vi till dans, ni kan förvänta er bland annat polska, schottis och vals.

Fotograf: Marie Alke


FOLKDANSLAGET FYRVÄPPLINGEN

Vi är en grupp från Folkdanslaget Fyrväpplingen som gillar danser med fart och fläkt.

Vi dansar traditionella folkdanser till olika musikstilar och skapar även egna danser.

Fyrväpplingen är ett av Stockholms äldsta folkdanslag och nästa år firar vi 110-års jubileum.

Du hittar oss på: @fdlfyrvapplingen eller fdlfyrvapplingen.se


SOLLENTUNA FOLKDANSGILLE

Sollentuna folkdansgille – firar snart 60 år men dansar vidare!

Just nu har vi två grupper igång; en med äldre erfarna dansare och mer traditionell repertoar och en med blandat unga och erfarna dansare som experimenterar och utvecklar folkdansen tillsammans.

sollentunafolkdansgille.se
info@sollentunafolkdansgille.se


NYNÄSHAMNS FOLKDANSGILLE

Nynäshamns folkdansgille firar 80 år i år!

Föreningen har ett aktivt vuxenlag som mest dansar gillesdanser, men också folkdanser och gammeldanser. Vår kulturvandringsgrupp träffas varje vecka och utforskar vår närmiljö.

nynashamnsfolkdansgille.se
www.facebook.com/Nynashamnsfolkdansgille
post@nynashamnsfolkdansgille.se


INOM KORT kommer även presentation Kungsholmens Kulturskola.


Med reservation för ändringar.